Henryck Arctowski

Henryck Arctowski studeerde aan de universiteit van Luik, waar hij zich specialiseerde in chemie en geologie. Daarna zette hij zijn studies verder aan de Sorbonne in Parijs.

Tijdens zijn studies trok hij de aandacht van één van zijn professoren, die daarop een brief stuurde naar Adrien de Gerlache, met de vraag om Henryck te laten deelnemen aan de geplande expeditie. In 1895 besluit Arctowski om de Gerlache zelf aan te schrijven, en deze brief was de start van een uitgebreide correspondentie tussen beiden. Uiteindelijk mag Henryck deelnemen aan de expeditie, waarbij hij zowel als geoloog, meteoroloog en als oceanograaf zal moeten werken. Arctowski zou de Gerlache ook assisteren in zijn zoektocht naar een geschikte bemanning, en stelt hierbij ook voor om Antoni Boleslaw Dobrowolski aan boord te nemen.

Tijdens de expeditie geeft Arctowski ook leiding aan de andere wetenschappers aan boord. Zelf neemt hij aantekeningen van atmosferische fenomenen, zoals onder andere regenbogen, halo's en corona's. Daarnaast noteert hij meteorologische waarnemingen en houdt hij heel nauwkeurig de toestand van het weer bij. Samen met Dobrowolski meet hij ook de temperatuur en diepte van de zee onder het dikke pakijs.

In 1910 emigreert Henryck Arctowski naar de Verenigde Staten, waar hij aan het werk kan als wetenschappelijk attaché bij de bibliotheek van New York. Tien jaar later - in 1920 - keert hij echter terug naar zijn thuisland Polen, waar hij aangesteld wordt als directeur van het Instituut voor Geofysica en Meteorologie, aan de universiteit van Lwow.

In 1939 keert hij terug naar de Verenigde Staten, waar hij aan het werk gaat als medewerker van het Smithsonian Instituut in Washington.

Henryck Arctwoski overleed in 1958.


Plaatsen naar Henryck Arctowski vernoemd:

  • Arctowski schiereiland (Antarctica)
  • Arctowski nunatak (Antarctica)
    een Nunatak of Nunataq duidt de top van een berg of richel aan die niet bedekt is met sneeuw of ijs, terwijl de omgeving wel onder sneeuw of ijs zit
  • Arctowski piek (Antarctica)
  • Arctowski berg (Spitsbergen)
  • Arctowski gletsjer (Spitbergen)
  • Pools Antarctica station 'Henryk Arctowski' (Polen, King George eiland)
De Nationale Academie van Wetenschappen in de Verenigde Staten startte in 1969 met de uitreiking van een Arctowski Medaille. Deze medaille wordt toegekend aan uitzonderlijke studies op het gebied van zonne-fysica en onderzoek naar de relatie tussen zon en aarde.

Tenslotte werd in 1986 ook een Poolse postzegel uitgegeven, als eerbetoon aan Henryk Arctowski.