Antoine Dobrowolski

Antoine Dobrowolski studeerde biologie aan de Universiteit van Luik, waar één van zijn professoren hem aanspoorde om zich verder in fysica en chemie te specialiseren.

Dobrowolski werd eerder toevallig lid van de Belgica bemanning. De oorspronkelijk aangenomen arts - die ook verantwoordelijk zou zijn voor de meteorologische waarnemingen tijdens de expeditie - wou niet verder met de expeditie, en zo kwam een plaatsje vrij. Het was Arctowski die Antoine contacteerde of hij geïnteresseerd was om mee te gaan, en zo haastte Antoine zich naar Oostende, waar de Belgica voorlopig lag aangemeerd na motorpech. Hij werd benoemd tot assistent meteoroloog en leefde tijdens de expeditie bij de matrozen.

Na de expeditie kreeg Antoine Dobrowolski toestemming van de Belgische Staat om twee boeken uit te brengen met expeditie-waarnemingen.

In 1906 keerde hij terug naar Polen, waar hij leraar werd en zich verder specialiseerde in onder andere de kristalstructuur van sneeuw en ijs. Tijdens de Eerste Wereldoorlog trok hij naar Zweden, waar hij ook een boek publiceerde over ijskristallen en zo wereldbekendheid verwierf.

Eenmaal terug in Polen, werd hij directeur van het Poolse Meteorologisch instituut. Dobrowolski pensioneerde op betrekkelijk jonge leeftijd, maar ook daarna bleef hij zich nog bezighouden met het bestuderen van verschillende pool-fenomenen.