28 april 2012: Belgica Lerarendag met KLASSE
Op zaterdag 28 april stelt de Belgicawerf (Noeveren 26, 2850 Boom) haar deuren gratis open voor leerkrachten met hun gezin. De werf opent om 10h en sluit om 17h. Vooraf inschrijven is niet nodig. Het doel van de lerarendag is om kennis te kunnen maken met de Belgica educatieve projecten voor scholen en het Climat Education Program.
Doorlopend kan men een bezoek brengen aan een tentoonstelling over Adrien de Gerlache en de Belgica expeditie, alsook kennismaken met een interactief Belgica multimedia spel.
14 februari - 22 maart 2012: Archeologische tentoonstelling - "Voor altijd in de Greep van de Grillige Zee, Maritiem Archeologie"
Op dinsdag 14 februari is het opnieuw zover, voor de 14e keer zal de tentoonstelling van ALFA, de studentenkring van de Leuvense archeologen in spe, plechtig zijn deuren openen en dit om 20:00u in de Centrale Universiteitsbibliotheek van de KU Leuven op het Mgr. Ladeuzeplein 21, Leuven. Dit jaar luidt de titel: Voor altijd in de Greep van de Grillige Zee, Maritiem Archeologie. U raadt het al, het is de bedoeling om met deze tentoonstelling het verhaal van de maritieme archeologie uit de doeken te doen. Dit zal gebeuren aan de hand van enkele sites, boven en onder water, in binnen- en buitenland, die met elkaar gemeen hebben dat ze een stukje van ons maritiem verleden vertellen. Denken we hierbij aan de vroeg-middeleeuwse nederzetting Dorestad, maar ook wrakken zoals de koggen van Doel, het VOC schip de Rooswijk, maar bijvoorbeeld ook het onderzoeksschip de Belgica en zelfs een WO I wrak als de vorpostenboot Prangenhof. Allen vertellen op hun manier een stukje van de menselijke geschiedenis en zijn relatie met het de zeeën en rivieren. De hierboven vernoemde site en schepen zijn trouwens nog maar de helft van de sites die behandeld zullen worden. De opening zelf wordt opgeluisterd door een duolezing van twee maritiem archeologen en oudgedienden bij Alfa. Johan Opdebeeck (Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Nederland) bijt de spits af met een algemene inleiding tot de maritiem archeologie, toegelicht met enkele voorbeelden uit het onderzoek in Nederland. Jeroen Vermeersch (Maritiem Archeoloog bij het kogge project, VIOE) zal daaropvolgend een stukje Belgisch toponderzoek van naderbij toelichten. We hebben het hier uiteraard over de Koggen van Doel. Na deze boeiende duolezing worden de deuren van de tentoonstelling voor het eerst geopend en hierbij hoort uiteraard een receptie met de gelegenheid om na (of bij) te praten. Kortom u bent van harte welkom op dinsdag 14 februari om 20:00u in de Centrale Bibliotheek van de KU Leuven! Mochten u toch niet kunnen aanwezig zijn, de tentoonstelling loopt tot 22 maart, spring zeker eens binnen! |
23 september 2011: inhuldiging nieuwe Belgicawerf
Op vrijdag 23 september werd de nieuwe Belgicawerf officieel in gebruik genomen.
2-3 juli 2011: Belgica-werf opent haar deuren
hier voor het volledige programma.
12 mei 2011 - Boekvoorstelling 'Relicta 7'
hier.
21 april 2011 - Antarctica lezing door Johan Lambrechts
Op 14 december 2011 is het 100 jaar geleden dat de Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen als eerste mens ooit voet zette op de geografische Zuidpool, en dat wordt gevierd over de hele wereld. Naar aanleiding daarvan geeft reisjournalist en schrijver Johan Lambrechts op donderdag 21 april een lezing in de bibliotheek Kris Lambert in Oostende.
4.000 kilometer sneeuw en ijs, soms in een laag tot 4,5 kilometer dik. Temperaturen die kunnen dalen tot 85 graden onder nul. Blizzards en onpeilbare onderaardse meren. Het gevoel dat je volledig van de wereld bent. Tijdens deze belevingslezing neemt Johan Lambrechts je mee naar het koudste, ijzigste, winderigste en droogste continent ter wereld. Nergens anders heeft de natuur zo’n onvoorstelbare proporties.
Gekruid met veel anekdotes en rijkelijk geïllustreerd met audio- en beeldmateriaal hoor en zie je het spannende verhaal van de avontuurlijke Belgische exploratie van Antarctica, van pionier Adrien de Gerlache en zijn Belgica-expeditie tot de nieuwe Prinses Elisabethbasis. Daarna wordt dieper ingegaan op de rol van het continent als het klimaatgeheugen van onze planeet, en als thermometer en barometer van de gezondheidstoestand van de aarde. Speciale aandacht is er voor het verblijf van Roald Amundsen in Antwerpen in 1897, waarvoor Johan Lambrechts research deed in Antwerpen en Oslo.
Afspraak op donderdag 21 april 2011, om 19h15 in de Bibliotheek Kris Lambert (Wellingtonstraat 7, 8400 Oostende). Meer info kan verkregen worden via 059-29 51 51. Gratis toegang.
31 januari 2011 - Nansen-Amundsen jaar in Noorwegen - citytrip
Dit jaar viert Noorwegen het "Nansen-Amundsen " jaar.
Onze onvermoeibare Belgica Liaison officier - Helge Seifert - coördineert in kader hiervan een city trip naar Oslo en omgeving. Dit gaat door tijdens het lang weekeinde van 2 tot 5 juni. Een ontwerp van de reisplanning ziet er als volgt uit:
- vertrek vanuit Charleroi naar Rygge (RyanAir)
- geboortehuis "Tomta" in Borge - Gamlebyen (vestingstad) in Fredrikstad
- Isegrann(scheepswerf antieke schepen)
- Sarpsborg en Skjeberg (naargelang tijdsschema)
- Drobak: universiteitsgebouw voor wetenschappen (gebouwd door Fr.Nansen)
- Tregaarden Julehus: woonst Kerstman
- Svartskog woonst "Uranienborg" van Roald Amundsen
- Sarpsborg en Skeberg (naargelang de tijd)
- Bygdoy met o.a. Fram - Kontiki - Scheepvaart - Viking en Volksmuseum
- Stadhuis - Holmenkollen (springschans ski) en Vigeland
Wie geïnteresseerd is om deze city-trip mee te maken kan contact opnemen met Willy Versluys.We bezorgen dan zo snel mogelijk verdere informatie en kostprijs (die we zo laag mogelijk zullen proberen te houden).
3 november 2010 - rapport inspectiereis naar België door Stephen Wickler beschikbaar
hier nalezen (Engelstalig).
26 oktober 2010 - verslag Belgica "fact finding mission" op YouTube
beschikbaar op YouTube. De duikopdracht bestond erin om na te gaan hoeveel springstof aan boord van het wrak is, om welke types springstof het gaat en wat de mogelijkheden en gevaren zijn bij een eventuele berging van deze springstof . Er wordt momenteel nog gewerkt aan een meer uitgebreid film-verslag van deze expeditie. Dit filmpje werd gemaakt door Aquacam, in opdracht van het Belgica Genootschap. |
17 september 2010 - Belgica "fact finding mission" haalt de pers
VTM zendde deze avond een reportage uit over de 'fact finding mission' op het wrak van de Belgica.
Belgica jenever en likeur gelanceerd
De Belgica jenever en Belgica likeur zijn een feit. Eind 2009 startte de publiciteitscampagne voor de verkoop van de Belgica Jenever en de Belgica likeur . Een Hasseltse jenever, streekproduct van uitzonderlijke kwaliteit. Zowel de jenever als de likeur zijn op ambachtelijke wijze gestookt met de meest zuivere, natuurlijke, hoogwaardige ingredienten. Het is werkelijk een topproduct, niet te vergelijken met vele andere jenevers. Een jenever de BELGICA waardig. Verpakt in een mooie doos met vermelding van een korte geschiedenis van schip en hoofdfiguren Adrien de Gerlache en Roald Amundsen. Voorlopig wordt deze jenever verdeeld via het Oostendse bedrijf BVBA De Zeespiegel (zaakvoerder: Willy Versluys). Per verkochte fles wordt door de stoker (Wissels - Koen De Jans) een commissieloon afgestaan ten voordele van ons project "het bergen van de Belgica". |
|
15 maart 2010 - vertrek Belgisch leger naar Harstad: fact finding mission
Op 15 maart 2010 vertrekt onze Belgische Navy met zes duikers-ontmijners van DOVO - Meerdal olv Korvetkapitein Thierry Charlier met Hercules vliegtuig vanuit Melsbroek naar Hardstad voor een "Fact Finding Mission" op het wrak van de Belgica. Bedoeling is de aard, hoeveelheid, en de beste, archeologisch verantwoorde, wijze voor het verwijderen van die munitie aan een nauwgezet onderzoek te onderwerpen. Een budget rapport van de kostprijs voor het verwijderen van de munitie zal ook opgemaakt worden. Alles wordt uiteraard begeleid door de Noorse militaire en burgerlijke authoriteiten. Onze Noorse contacten, o.a. Stephen, Wickler en Susan Barr zijn door mij reeds op de hoogte gesteld en zullen de operatie begeleiden. De Belgische Marine heeft er in toegestemd dat een cameraploeg (aquacam) en een expert duiker van een bergingsfirma met alle nodige uitrusting de groep kan vergezellen. Zo zullen we een uitgebreide reportage van deze operatie op beeld hebben. Welke bergingsfirma de groep zal vergezellen wordt eind volgende week bekend gemaakt.
26-27 januari 2010 - bezoek van afdelingshoofd Trondenes Historiske Senter
Trondenes Historiske Senter naar België. Dhr. Willy Versluys zal haar begeleiden naar de tentoonstellingen in Hasselt en Stekene. Tevens zullen wij de organisatie van de tentoonstelling later dit jaar in Harstad bespreken. Daar zal ook aandacht besteed worden aan de geschiedenis van Harstad ten tijde van van Wereldoorlog II. Mevr. Bostwick is een Noorse archeologe , een goede bekende van Stephen Wickler en het Riksantikvaren en ondertussen begeesterd van ons Belgica project.
16 januari 2010 - opening Polar tentoonstelling Verbeke Foundations antarctic matters) zijn er ook te bezichtigen, evenals - naast heel wat kunstprojecten - de heel interessante archiefstukken van L. Cabes. |
3 oktober 2009 - Baron Gaston de Gerlache krijgt gedenkplaat op MullempleinOp zaterdag 3 oktober wordt op het dorpsplein in Mullem een gedenkplaat voor ontdekkingsreiziger baron Gaston de Gerlache ingehuldigd. Hij leidde vijftig jaar geleden de tweede Belgische expeditie naar Antarctica. Zestig jaar nadat zijn vader Adrien de eerste Belgische expeditie met de Belgica naar Antarctica leidde, stond Gaston de Gerlache in 1957 en 1958 aan het hoofd van de tweede ontdekkingstocht naar de Zuidpool. De verdiensten van baron Gaston de Gerlache worden zaterdag in een gedenkplaat vereeuwigd. Tegelijkertijd opent een tentoonstelling over de baron en over 110 jaar Belgische aanwezigheid in Antarctica. Het programma start om 11 uur met toespraken door burgemeester Marnic De Meulemeester en Jozef Verlinden, poolschrijver en biograaf van Adrien de Gerlache. Om 11.30 uur wordt de gedenkplaat door barones Lily de Gerlache de Gomery en baron Xavier de Maere d’Aertrycke, tweede in bevel van de Belgische Zuidpoolexpeditie 1957-1958, onthuld. De gedenkplaat is van de hand van beeldhouwer Jos Carmans. |
16 oktober 2008 - Adrien de Gerlache: verleden , heden en toekomst van het poolschip Belgica Op donderdag 16 oktober organiseert de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Studiekring Hasselt, in samenwerking met het Belgica Genootschap en Belgica, de replica een info-avond getiteld: Adrien de Gerlache: verleden , heden en toekomst van het poolschip Belgica Het belooft een avondvullend programma met een mix van geschiedenis, maritiem verleden en unieke filmbeelden van het legendarische expeditieschip de ‘ Belgica ‘ van Adrien de Gerlache te worden. Wanneer: donderdag 16 oktober, om 20h Waar: het Stadsmus, Hasselt hier