Belgica

1897-1899: The Belgica explores the Antarctic
Overzicht van de historische reis van de Belgica en haar overwintering op Antarctica. Het reisverslag wordt verder aangevuld met een aantal biografieën van opvarenden en een lijstje van verdere publicaties gerelateerd aan de Belgica (Engelstalig).

 

Het laatste Continent - De Belgica-expeditie van Adrien de Gerlache
Kort overzicht van de Belgica expeditie van Adrien de Gerlache (1897-1899). Daarnaast is er uitgebreide informatie  terug te vinden over het Antarctische continent (Nederlandstalig).

 

Belgica - de replica
In het kader van hun gemeenschappelijke werking installeren Belgica-Genootschap vzw en De Steenschuit vzw een Belgica-secretariaat met tentoonstellingsruimte. Op de aangrenzende Belgicawerf zal de legendarische ijsvaarder in al zijn pracht nagebouwd worden. De bouw van deze replica zal starten op 9 september 2007 (Nederlandstalig en Franstalig).

 

Antarctica

hier voor meer uitgebreide informatie (Nederlandstalig).

 

International Polar Foundation
De International Polar Foundation geeft informatie over poolonderzoek, om zo de klimaatsmechanismen beter te kunnen begrijpen (Engelstalig).

 

Antarctica/Arctica
Dagelijks nieuws over Antarctica (Zuidpool) en Arctica (Noordpool) (Nederlandstalig).

 

Maritiem erfgoed

Maritieme Archeologie
De Cel Maritiem Erfgoed van het VIOE (Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed) heeft twee hoofdopdrachten: het onderzoek en de ontsluiting van alle erfgoed dat verband houdt met het maritieme milieu. Het betreft bijvoorbeeld scheepswrakken, verzonken nederzettingen, oude havenstructuren, …

 

Logboek en aditionele foto's

gesigneerde foto's van de bemanningleden van de Belgica ter beschikking. Het bibiotheeknet bezit eveneens het dagboek en het logboek van de Belgica expedie van 1907.

 

Partners

Vlaams Instituut voor de Zee
Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) is het coördinatie- en informatieplatform voor zeewetenschappelijk onderzoek in Vlaanderen. Het VLIZ fungeert als secretariaat voor het Belgica Genootschap (Nederlandstalig en Engelstalig).

 

De Steenschuit
De Steenschuit vzw heeft plannen om een replica van de Belgica te bouwen
Nederlandstalig