Nansen

Toen de Noorse matroos Johan Koren aan boord van de Belgica kwam, was hij in het gezelschap van een katje, Nansen. Dit onverwachte extra bemanningslid werd niet alleen de mascotte van de expeditie, maar zorgde daarnaast ook voor het wegblijven van ongedierte. Bovendien was het voor het kleine katje een sport om 's nachts vliegende vissen te vangen.

Nansen - genoemd naar Fridtjof Nansen, een Poolse poolonderzoeker die in Noorwegen als halfgod werd beschreven - zou de eerste kat ooit worden die overwinterde op Antarctica.

Tijdens de lange, donkere maanden van hun overwintering kreeg Nansen - net als de andere bemanningsleden - last van humeurigheid. Zijn eetlust nam af en hij sliep het grootste deel van de dag. De bemanning trachtte dit te verhelpen door voor een speelkameraadje te zorgen. Af en toe werd een pinguïn aan boord gehaald om Nansen gezelschap te houden, maar dit bracht niet zoveel te weeg. Nansen en de pinguïn trokken zich namelijk elk in een hoekje van het vertrek terug.

Nansen overleed op 22 juni 1898, na een reddingspoging van Cook en Amundsen. Het is niet geweten of Nansen het leven liet door de koude of door het gebrek aan zonlicht.